Balın Kristalleşmesi Ne Anlama Gelir?
Doğal Bal Neden Donar?
Bal severlerin sıkça karşılaştığı bir durum olan balın kristalleşmesi, çoğu zaman yanlış anlaşılır. Peki bu gerçekten bozulma mı, yoksa doğal bir süreç mi?
Kristalleşme Nedir?
Balın kristalleşmesi, içeriğindeki glikozun su ile doygun bir çözelti oluşturması sonucu zamanla katılaşmasıdır. Bu süreçte bal, sıvı halden krem kıvamına veya tamamen katı bir forma geçebilir. Bu, tamamen doğal ve kimyasal olmayan bir reaksiyondur.
Kristalleşme Doğal Balın İşaretidir
Kristalleşme, balın:
Özellikle çiçek balı, içeriğindeki glikoz/fruktoz oranına bağlı olarak daha hızlı kristalleşebilir.
Kristalleşen Bal Tüketilir mi?
Elbette! Kristalleşen bal bozulmuş değildir. Dilerseniz benmari usulü hafifçe ısıtarak eski akışkan formuna döndürebilirsiniz. Ancak yüksek sıcaklıklarda ısıtmak, balın besin değerini düşürebilir.